Lahden konservatorio

Lahden konservatorio

Musiikin koti keskellä Lahtea

Lahden konservatorio antaa musiikkialan ammatillista toisen asteen koulutusta 50 opiskelijalle, musiikin perusopetusta 700 kouluikäiselle musiikinharrastajalle ja pitää musiikkileikkikoulua 300 alle kouluikäiselle lapselle. Ammatillisen koulutuksen osalta konservatorio on valtakunnallinen oppilaitos. Perusopetuksen osalta toimialueena on Lahden lisäksi kymmenen Päijät-Hämeen kuntaa.

Lahtelaisen musiikkikoulutuksen juuret juontavat Viipuriin ja siellä vuonna 1918 perustettuun Viipurin musiikkiopistoon. Opisto nousi nopeasti suomalaisen musiikkikoulutuksen huippuyksiköksi ja tiennäyttäjäksi. Viipurin musiikkielämän keskuspaikkana se oli myös nostamassa koko kaupunkia Helsingin rinnalle musiikin tekemisen ja konserttielämän keskeisimpänä paikkana Suomessa.

Talvisodan sytyttyä Viipurin musiikkiopisto siirtyi tuhansien muitten viipurilaisten tavoin opettajakuntineen, kirjastoineen, edellä kuvattuine saavutuksineen ja perinteineen evakkoon Lahteen. Näin lahtelainen musiikkielämä sai merkittävän piristysruiskeen, kun pienimuotoisen ja eri yhdistysten ylläpitämän opetustoiminnan sijaan saatiin nyt nauttia valmiista ja toimivasta musiikinopetuksen kokonaisuudesta sekä kansainvälisen tason opettajien opetuksesta.

Viipurin kauden tavoin myös Lahdessa konservatorio on ollut valtakunnallinen tiennäyttäjä. Vuonna 1954 Lahteen valmistui Viipurin musiikkiopiston ponnistelujen tuloksena konserttitalo, josta tuli järjestyksessään toinen Suomeen konserttitaloksi rakennettu talo. Tämä konserttitalo toimi paitsi opiston ja sittemmin konservatorion toimipaikkana, myös kaupunginorkesterin ja lahtelaisen oopperan kotina vuosikymmenien ajan, aina Sibeliustalon valmistumiseen saakka.

Nykyään koko valtakuntaan levinnyt ja vuosien mittaan kymmeniä tuhansia lapsia musiikin pariin innostanut suomalainen musiikkiluokkatoiminta käynnistyi ensimmäisenä juuri Lahdessa vuonna 1966.  Lahden konservatorio oli myös heti ensimmäisessä vaiheessa mukana, kun musiikkiopistot saivat vuonna 1972 oikeuden kouluttaa muusikoita ja musiikkioppilaitoksen opettajia kovasta työvoimapulasta kärsivälle musiikkialalle. Lahden konservatorio oli edelläkävijä niin ikään suomalaista musiikkileikkikoulutoimintaa käynnistettäessä vuonna 1979.

Vuonna 1987 puolustusvoimien Sotilasmusiikkikoulu muutti Helsingistä Lahteen. Puolustusvoimien satsaus Lahteen puhallinkoulutuskaupunkina vahvistui entisestään vuonna 1999, kun myös puolustusvoimain varusmiessoittokunta siirtyi Haminasta Lahteen. Näillä siirroilla oli valtava kehittävä vaikutus konservatorion antamaan puhallinkoulutukseen. Tämän ansiosta myös siviilipuolen puhallinopetus kehittyi voimakkaasti. Lahden konservatorio onkin Sibelius-Akatemian ohella maamme johtava puhallinkouluttaja.

Vuosikymmenien varrella Lahden konservatoriosta on valmistunut kymmeniä kansainvälisen tason taiteilijoita, satoja vankkoja musiikin ammattilaisia ja tuhansia musiikin harrastajia ja ystäviä. Entisistä oppilaista kansainväliseen maineeseen ovat nousseet mm. laulajat Martti Talvela, Lea Piltti, Jorma Hynninen, Lilli Paasikivi, Kirsi Tiihonen, Mika Pohjonen ja Diandrea Flores, kapellimestarit Jukka-Pekka Saraste ja Santtu-Matias Rouvali sekä viulisti Elina Vähälä. Konservatoriossa tehty opetustyö on rakentanut lahtelaiselle musiikkielämälle lujan perustan ja tehnyt sen nykyisen kansainvälisen menestyksen mahdolliseksi.

Lahden konservatorion palveluksessa on noin 40 päätoimista ja 30 sivutoimista opettajaa. Hallinto- ja tukipalveluissa työskentelee 9 henkilöä. Lahden Konservatorio Oy:n toimitusjohtajana ja oppilaitoksen rehtorina toimii Eero Pulkkinen.

 


Kohteesta kerrottua

”Opetus on erittäin korkeatasoista, opettajat mukavia ja vuosien varrelta on kerääntynyt ihania muistoja. Konservatoriosta on tullut minulle kuin toinen koti!”

Ammattikoulutuksesta keväällä 2015 valmistunut opiskelija

”Ammattimainen organisaatio, joka on sitoutunut menemään eteenpäin.”

Konservatorioiden vertaisarviointiraportti 2016

”Yhteistyö sujuu hienosti, toiminta on joustavaa ja yhteistyöhakuista.”

Sidosryhmäkysely 2014

”Kiitos miellyttävästä työympäristöstä ja yhteistyöstä hienojen kollegojen ja hallinnon kanssa!”

Henkilöstökysely 2016

Vieraile kohteen verkkosivuilla:

Lahden konservatorio

Tutustu kohteen kumppanuusohjelmaan:

Pyydä oheisella yhteydenottolomakkeella tunnus, ja kirjaudu kohdekorttisivulle.

 

Lisää artikkeleita

KATSO LISÄÄ KOHTEITA

Jatketaanko juttua?

Tervetuloa tutustumaan kohteeseen
ja kumppanuuden mahdollisuuksiin!

Ota yhteyttä:

050 407 2027, info@sponssaamo.com
tai jätä tällä lomakkeella yhteydenottopyyntösi.

Kohde on kiinnostava, ja haluan sitoumuksetta

lisätietoja kohteesta.tavata kohteen edustajan.tutustumiskutsun kohteen tilaisuuteen.tutustua kohteen kumppanuusohjelmaan.
Tervetuloa rekisteröitymään ennakkoon Sponder-kumppanuustutkaan!

Haluatko tulla taloudellisena toimijana tunnistetuksi ja nähdä samalla itse markkinan kumppanuuspotentiaalia paremmin? Parhaillaan kehitettävä ja aikanaan tuonnempana julkistettava välityspalvelualusta tarjoaa kumppanuuden molemmille osapuolille suoran oikotien ja sujuvan viestikanavan kumppanuuksien hakemiseen ja neuvotteluiden avaamiseen.

Rekisteröityminen ei sido eikä velvoita mihinkään, vaan se tarjoaa mahdollisuuden saada ensimmäisten joukossa sähköpostitse tietoa palvelun käynnistymisestä ja sen pilottivaiheen etuhinnoista. Lisäksi se tarjoaa loistavan tilaisuuden olla mukana kehittämässä uuden palvelun ominaisuuksia ja sen käyttäjäkokemusta parhaiten tarpeitanne ja tavoitteitanne vastaaviksi.

P.S. Jäitkö ihmettelemään, mitä tarkoittaa "sponder"? Sehän on lennokas lyhenne sanasta "transponder" eli tutkavastaaja. Kun laite on kytketty päälle, kohde on muiden toimijoiden tunnistettavissa tutkassa. Termi on tuttu erityisesti ilmailussa - ja pian myös kaupallisella kentällä. Laitetaan sponderit päälle ja tarjotaan tilaisuus aiempaa paremmille kumppanuuksille!


 

Lorem ipsum

Tilaa Sponssaamon uutiskirje

Saat aina tuoreimmat tiedot palveluistamme ja
uusista sponsorointikohteistamme sekä juttuja
ja vinkkejä sponsoroinnin ajankohtaisista aiheista.


Voit milloin tahansa peruuttaa uutiskirjeen sen lopussa
olevasta linkistä. Sähköpostiosoitettasi ei toimestamme luovuta eteenpäin kenellekään kolmannelle taholle.